Mantelzorgunit in de achtertuin?

Na de uitbraak van het Coronavirus hebben de bewoners van zorginstellingen zich verplicht moeten houden aan strenge regels; géén familiebezoek en bij een zieke met Coronaverschijnselen gaat de hele afdeling op slot. In de praktijk betekent dat laatste; de hele dag opgesloten zitten op je kamertje. Voor bewoners geen prettige situatie en voor demente bewoners zelfs onbegrijpelijk. 

Een alternatief voor een plaatsing in een zorginstelling is een mantelzorgunit of mantelzorgwoning aan huis. Zorg je voor een naaste en heeft diegene eigenlijk 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig, maar liever niet in een zorginstelling, dan is een mantelzorgwoning bij of aan je huis misschien een optie. Er zijn zeker opties die niet al te ingewikkeld te realiseren zijn:

  • Je zou natuurlijk je huis kunnen aanpassen, de garage bijvoorbeeld ombouwen tot een woonruimte. 
  • Je bestaande huis uitbreiden met een aanbouw die dienst doet als mantelzorgwoning. 
  • Een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen, een zogenaamde mantelzorgunit.

Voor de laatste mogelijkheid wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen. Er wordt een kant-en-klare prefab mantelzorgwoning op je terrein geplaatst. Inmiddels zijn er diverse leveranciers die zich hierin gespecialiseerd hebben. 

Vergunningsvrij een mantelzorgunit plaatsen

Om een mobiele mantelzorgunit te plaatsen op je eigen terrein, is in principe geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig. De regels voor de bouw of plaatsing van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een tuinhuis. Het is wel verstandig om bij de Gemeente even na te vragen hoe de regels precies zijn, er zijn namelijk wel een aantal regels waar je je aan moet houden:

  • Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk. 
  • Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit

Je kunt zelf alvast nakijken of je voldoet aan de voorwaarden voor een vergunningsvrij bouwwerk op de site Omgevingsloket

Als de mantelzorg stopt, dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Dat betekent niet dat je, in het geval van een aan- of bijbouw, de hele woning af moet breken, maar je moet bijvoorbeeld wel de badkamer en keuken verwijderen. In het geval van een mobiele unit kan deze door de leverancier weer verwijderd worden.

Er is een ruime keuze aan mobiele mantelzorgunits bij diverse leveranciers, u kunt de unit zo luxe maken als u wilt. En u heeft de keuze tussen een huur- of een koopunit. Er is een oplossing voor elke portemonnee. Het plaatsen kan meestal binnen één dag, als de nodige voorbereidingen gedaan zijn om water, afvoer en elektra aan te sluiten.

Hoe zit dat dan als je naaste een WLZ-indicatie heeft? Of kun je eventueel een tegemoetkoming in de kosten krijgen via het WMO-loket van je Gemeente?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een mantelzorgunit aan huis en hoe dat dan financieel zit?  Neem gerust contact op, telefonisch of per mail via de contactpagina op mijn website. 

indeling mantelzorgunit